header-image

Hulp bij afscheid en verwerking

Praten over de dood is vaak al moeilijk. Praten over het afscheid van dierbaren en zeker over ons eigen afscheid is nog weer iets anders. Wij willen die drempel verlagen met informatie over de keuzes en mogelijkheden rondom een uitvaart: 'wat moet, mag en kan' bij een uitvaart.

Vragen over het Coronavirus
corona rivm

Vragen en antwoorden postmortale zorgverlening (van wassen, opbaren t/m condoleance) incl. update
Vragen en antwoorden voor beroepskrachten in de uitvaartbranche                                   

Naar overige informatie over het Coronavirus, de uitvaart en de uitvaartbranche (overzicht) met dank aan vakblad Uitvaart

checklinst

checklist:

Direct te doen na overlijden

Het overlijden van een dierbare is een ingrijpende gebeurtenis. Er komt van alles op je af ...

lees meer...

geld

wat zijn de kosten?

Overzicht kosten onderdelen

Uitvaartkosten zijn opgebouwd uit verschillende onderdelen. Hoeveel een uitvaart uiteindelijk kost is afhankelijk ...

lees meer...

niet vergeten

waar moet je op letten?

Het regelen van een uitvaart

Na een overlijden moet de uitvaart geregeld worden. Er moet van alles, terwijl de tijd stilstaat...

lees meer...

achtergrondveer
Persbericht
Symbolische ‘eerste steen’ voor vernieuwd La Grande Suisse

De allereerste steen in La Grande Suisse was het niet, maar wel een bijzondere markering voor alle werkzaamheden aan het markante Maastrichtse pand. Afgelopen donderdag vond de symbolische eerste steenlegging plaats op het monumentale landgoed, waar een crematorium wordt gerealiseerd....
Uitvaartondernemingen Monuta en coöperatie DELA nemen samen het crematorium, met elektrische crematieoven, in gebruik. Edzo Doeve (DELA) en Quinten Fraai (Monuta) legden de symbolische eerste steen in aanwezigheid van diverse betrokkenen waaronder bouwondernemers en lokale uitvaartverzorgers, die ook gebruik gaan maken van het nieuwe crematorium.

Gevelsteen
De gevelsteen die diende bij de symbolische steenlegging, is een afbeelding van een 18e eeuwse boer in zijn zondagse pak, versierd met strikjes en gespen, die trots wijst naar wat een boterton moet zijn.
Deze gevelsteen zat in een gesloopte buitenmuur van La Grande Suisse en is vermoedelijk afkomstig van de Muntstraat 7 dat ‘in den boer’ als huisnaam voerde. Dat was het geboortehuis van Maria Aldegonde Hoeberechts, die in 1825 trouwde met Petrus Regout. Regout is de grondlegger van wat nu het bedrijf Koninklijke Sphinx is. Regout was eigenaar van diverse panden in Maastricht, waaronder in de directe omgeving van La Grande Suisse. Dat verklaart mogelijk de aanwezigheid van deze steen in La Grande Suisse.

Afscheidsdiensten
DELA en Monuta zien in Maastricht een grote behoefte aan een crematorium. DELA en Monuta zijn allebei voor de helft eigenaar van La Grande Suisse. In het hoofdgebouw wordt de crematiefaciliteit gerealiseerd. Als die is afgerond, kunnen er afscheidsdiensten plaatsvinden in La Grande Suisse.

Whitelabel
La Grande Suisse wordt een zogenoemd ‘whitelabel’ crematorium. Dat betekent dat de locatie een eigen bedrijfsvoering en identiteit krijgt en dat de namen en huisstijl van Monuta en DELA niet herkenbaar zullen zijn.

Naar verwachting zal het crematorium in 2020 in gebruik worden genomen. De verbouwingen liggen tot nu toe op schema. La Grande Suisse biedt werkgelegenheid aan zo’n twaalf fte, dat staat ongeveer gelijk aan twintig mensen.

veel geraadpleegde onderwerpen

dummyklein

Gebruik van een lijkwade

Naast een kist is ook een lijkwade als omhulsel wettelijk toegestaan. Toch is het aan te raden, indien u in een lijkwade wilt worden begraven of gecremeerd, dat vooraf kenbaar te maken.

boek-bril-telefoon

Codicil

Via een codicil kunt u zonder of naast een testament het een en ander regelen voor na uw overlijden. Aan het codicil worden de volgende eisen gesteld: 1. Het moet door uzelf handgeschreven zijn...

milieu

Milieueisen rondom de uitvaart

Milieueisen zijn niet alleen bedoeld om bodem- en luchtverontreiniging te voorkomen. Rondom een uitvaart zijn deze eisen ook ingegeven omdat sommige materialen het natuurlijke ontbindingsproces belemmeren.

dummyklein

Voor eigen rekening

Indien de overledene niet in het bezit is van een uitvaartverzekering en/of beschikt over te weinig contant geld (op de bank) -om bijvoorbeeld de directe uitvaartkosten en/of spoedeisende rekeningen te betalen- kunnen er problemen ontstaan.

roze-uitvaart

Wettelijke voorschriften vervoermiddel

In de wet op de lijkbezorging wordt geen specifiek vervoermiddel genoemd waarin een overledene vervoerd dient te worden. Dit betekent in de praktijk dat in principe elk vervoermiddel toegestaan is van bakfiets tot roeiboot.

dummyklein

Geen testament

Als er geen testament is, bepaalt de wet hoe de erfenis verdeeld moet worden. De verdeling verloopt via het bloedverwantschap.

algemene informatie

Uitvaartinformatie

Diaconessenpark 39
8917 GB Leeuwarden
Nederland
058-2139707
info@uitvaartinformatie.nl 

adverteren

Op het aanmeldformulier kunt u de gewenste gegevens voor een bedrijfsvermelding invullen.
Een bedrijfsvermelding in de Uitvaartzorgwijzer is ook te vinden op onze 4 thema websites.

 

Vrijblijvende offertes voor adverteren middels banners, advertorials etc. op de websites van Uitvaart Internet Diensten kunt u aanvragen via ons contactformulier

nieuwsbrief

Gratis aanmelding weeknieuwsbrief
De nieuwsbrief verschijnt wekelijks met de laatste nieuwsberichten, agenda's etc.

 

 

Klik hier voor een voorbeeld weeknieuwsbrief.

aanmelden nieuwsbrief