header-image

Hulp bij afscheid en verwerking

Praten over de dood is vaak al moeilijk. Praten over het afscheid van dierbaren en zeker over ons eigen afscheid is nog weer iets anders. Wij willen die drempel verlagen met informatie over de keuzes en mogelijkheden rondom een uitvaart: 'wat moet, mag en kan' bij een uitvaart.

checklinst

checklist:

Direct te doen na overlijden

Het overlijden van een dierbare is een ingrijpende gebeurtenis. Er komt van alles op je af ...

lees meer...

geld

wat zijn de kosten?

Overzicht kosten onderdelen

Uitvaartkosten zijn opgebouwd uit verschillende onderdelen. Hoeveel een uitvaart uiteindelijk kost is afhankelijk ...

lees meer...

niet vergeten

waar moet je op letten?

Het regelen van een uitvaart

Na een overlijden moet de uitvaart geregeld worden. Er moet van alles, terwijl de tijd stilstaat...

lees meer...

achtergrondveer

Meer dan de helft van de Nederlanders geeft aan absoluut niet te willen sterven op een bijzondere dag in het jaar, omdat ze die dag dan bederven voor anderen. Verjaardagen van dierbaren worden daarom door 35 procent gezien als meest ongeschikte sterfdag. Dit blijkt uit onderzoek van Multiscope in opdracht van Nuvema Uitvaartverzekering.

Met de kerstdagen in aantocht geeft bijna een kwart van de ruim 1000 ondervraagden aan het feest een minder geschikt moment te vinden om te overlijden dan bijvoorbeeld de eigen verjaardag of oud en nieuw. “We willen vooral anderen niet belasten met een overlijden op een bijzondere dag in het jaar”, vertelt directeur Emile de Jong van Nuvema Uitvaartverzekering. “Dat maakt de verjaardag van een dierbare bij uitstek ongeschikt als sterfdag. Toch blijken veel Nederlanders de kerstdagen vanwege de saamhorigheid als een nóg vervelender moment te zien om te sterven.”

Blijvend verdriet
De sterfdag blijft voor nabestaanden altijd een emotionele datum. Op dagen die feestelijk zouden moeten zijn wordt dat gemis nog eens extra voelbaar. De Jong: “Nabestaanden hebben het, zeker bij een recent sterfgeval, zwaar met kerst. Maar mensen die een sterfgeval rondom de kerstdagen mee hebben gemaakt, worden daar deze maand nog eens extra aan herinnerd. Natuurlijk moet kerst een feest zijn maar het is niet verkeerd om stil te staan bij mensen die hun geliefde moeten missen.” Uitvaartmanager Frederik de Bonte beschrijft in zijn blog hoe hij dit van dichtbij meemaakte.

Symbolische waarde
Ook onze eigen verjaardag (10%) en de jaarwisseling (8%) worden gezien als extra beladen sterfdagen. Het gaat ons daarbij niet uitsluitend om het verdriet van de mensen die we achterlaten. Bij 17 procent is de symbolische waarde van bijzondere dagen doorslaggevend. Ook willen we in 7 procent van de gevallen de dag zelf gewoon niet missen. Dat geldt met name voor carnaval (1,6%). Pasen (0,3%) en Koningsdag (0%) worden niet of nauwelijks als meest ongeschikte sterfdagen gezien.

Volledige onderzoeksresultaten
Meest ongewenste sterfdagen
1 Verjaardag van een dierbare of naaste 34,8%
2 Kerst 22,7%
3 Eigen verjaardag 10,9%
4 Oudejaarsdag 4,4%
5 Nieuwjaarsdag 3,9%
6 Huwelijksjubileum 3,3%
7 Carnaval 1,6%
8 Sinterklaas 1,3%
9 Pasen 0,3%
10 Koningsdag 0,0%
Bron: Nuvema uitvaartverzekering

Over Nuvema Uitvaartverzekering

Nuvema bestaat sinds 1949 en heeft ruim 300.000 klanten in heel Nederland. Daarnaast werkt zij samen met 300 lokale uitvaartverzorgers die werken volgens de lokale wensen en gebruiken. Nuvema hecht veel waarde aan persoonlijke wensen van haar klanten zodat ze zich op maat kunnen verzekeren. Hierbij wordt ook rekening gehouden met prijsverschillen tussen de verschillende regio’s zodat bij overlijden het volledige bedrag voor de uitvaart gedekt is.

    

Aangepaste rouwpost bezorgdagen gedurende de feestdagen 2019/2020

rouwpost

Aanbieden van verzamelenveloppen en bezorgen van rouwkaarten

Ook rond de feestdagen behandelen post.nl uw rouwpost met prioriteit. Zij bezorgen uw rouwpost de eerstvolgende werkdag, van maandag tot en met zaterdag. U kunt post.nl van dienst zijn door rouwpost tijdig aan te bieden. Houd hierbij rekening met de aanbiedmogelijkheden. lees meer

Nieuw in de boekenlijst

boek dichter van dienst

 

Dichter van Dienst
F. Starik

Dichter van dienst is het vaarwel van F. Starik, zijn indrukwekkend en aangrijpend laatste deel in de trilogie over eenzame uitvaarten in Amsterdam die hij zestien jaar lang vormgaf. ... Lees verder...

veel geraadpleegde onderwerpen

dummyklein

Geen testament

Als er geen testament is, bepaalt de wet hoe de erfenis verdeeld moet worden. De verdeling verloopt via het bloedverwantschap.

roze-uitvaart

Wettelijke voorschriften vervoermiddel

In de wet op de lijkbezorging wordt geen specifiek vervoermiddel genoemd waarin een overledene vervoerd dient te worden. Dit betekent in de praktijk dat in principe elk vervoermiddel toegestaan is van bakfiets tot roeiboot.

dummyklein

Voor eigen rekening

Indien de overledene niet in het bezit is van een uitvaartverzekering en/of beschikt over te weinig contant geld (op de bank) -om bijvoorbeeld de directe uitvaartkosten en/of spoedeisende rekeningen te betalen- kunnen er problemen ontstaan.

milieu

Milieueisen rondom de uitvaart

Milieueisen zijn niet alleen bedoeld om bodem- en luchtverontreiniging te voorkomen. Rondom een uitvaart zijn deze eisen ook ingegeven omdat sommige materialen het natuurlijke ontbindingsproces belemmeren.

dummyklein

Gebruik van een lijkwade

Naast een kist is ook een lijkwade als omhulsel wettelijk toegestaan. Toch is het aan te raden, indien u in een lijkwade wilt worden begraven of gecremeerd, dat vooraf kenbaar te maken.

boek-bril-telefoon

Codicil

Via een codicil kunt u zonder of naast een testament het een en ander regelen voor na uw overlijden. Aan het codicil worden de volgende eisen gesteld: 1. Het moet door uzelf handgeschreven zijn...

algemene informatie

Uitvaartinformatie

Diaconessenpark 39
7917 GB Leeuwarden
Nederland 

058-2139707
info@uitvaartinformatie.nl 

adverteren

Op het aanmeldformulier kunt u de gewenste gegevens voor een bedrijfsvermelding invullen.
Een bedrijfsvermelding in de Uitvaartzorgwijzer is ook te vinden op onze 4 thema websites.

 

Vrijblijvende offertes voor adverteren middels banners, advertorials etc. op de websites van Uitvaart Internet Diensten kunt u aanvragen via ons contactformulier

nieuwsbrief

Gratis aanmelding weeknieuwsbrief
De nieuwsbrief verschijnt wekelijks met de laatste nieuwsberichten, agenda's etc.

 

 

Klik hier voor een voorbeeld weeknieuwsbrief.

aanmelden nieuwsbrief